Инж. Иван Кунев: Не е вярно, че не плащаме нищо на Булгаргаз
Инж. Иван Кунев: Не е вярно, че не плащаме нищо на Булгаргаз / Дарик-Шумен

„Топлофикация"-Шумен има задължения само към „Булгаргаз", към момента те са 11 980 000 лв., това съобщи на пресконференция директорът на топлоснабдителното дружество инж. Иван Кунев. По думите му 8 843 000 лв. от задълженията към „Булгаргаз" са текущи, а останалите са разсрочени „Всички пари, които влизат в ТЕЦ-а веднага се привеждат към „Булгаргаз", обясни той. От ноември до момента са платени 110 000 лв. „Не е вярно, че шуменския ТЕЦ не плаща нищо на „Булгаргаз", нямаме план за погасяване на задълженията, но плащаме каквото можем по разсрочените задължения", заяви още инж. Кунчев.

Към момента дружеството има налични само 29 000 лв., има да взима 6 289 000 лв. от абонати и е завело 2 288 дела на стойност 5 000 000 лв. „Останалите са текущи задължения", обясни директорът на ТЕЦ-а. Най-големите длъжници на шуменския ТЕЦ са бизнесмена Николай Йонков, който дължи около половин милион лева, Военния факултет и фирма „Контакс". „Фирмата е осъдена да заплати задълженията си, които са над 100 000 лв., но от три месеца частния съдия изпълнител Ясен Бойчев не е привел никакви пари", съобщи още директорът на ТЕЦ-а. По думите му, дружеството е поискало прокуратурата да провери сметките на Бойчев, за да се установи дали длъжника е привел сумата и ако това е така, защо не е платено на „Топлофикация".

„Г-н Димитър Гогов, изп. директор на „Булгаргаз", да бъде коректен. Той заблуждава министър Трайков", каза още инж. Кунев по повод скорошното изявление на Гогов, че „Топлофикация"-Шумен не плаща никакви суми по задълженията си.

Договорът за доставка на газ между шуменското дружество и газоснабдителя изтича в края на 2010 г., „Булгаргаз" няма право да спира доставките на газ, нека търси правата си по юридически ред, не приемам спирането на газоподаването, като мярка за принуждаването ни да плащаме, заяви още инж. Кунев. По думите му, „Топлофикация"-Шумен не може и не трябва да работи по този начин. Инж. Кунчев каза, че одобрява идеята дружеството да премине в публично-частна собственост, но само при наличието на стратегически инвеститор. „Ако това се осъществи цената на парното в Шумен може да поевтинее двойно", каза още той.

Според него, ако до месец май не се предприемат конкретни мерки за подобряване на състоянието на дружеството, ситуацията с кризата от ноември тази година ще се повтори, но при условие, че договора за доставка на газ изтича в края на 2010 г., което означава, че най-вероятно ще е невъзможно сключването на нов договор.

Абонатите на „Топлофикация"-Шумен са около 3 500, но потреблението е ниско, нямам проблеми с общината и бюджетните структури, като изключим Военния факултет, допълни инж. Кунев