Хванаха крадци на трансформаторно масло
Хванаха крадци на трансформаторно масло / ОДП - Шумен

Полицаи от Шумен са задържали двама крадци на трансформаторно масло, съобщиха от ОДП.

Апашите са се придвижвали с лек автомобил “Форд Ескорт” – комби, с великотърновска регистрация, който е бил спрян от автопатрулен екип за проверка.

Установено е самоличността на водача и спътника му. Това са 31-годишният И. Н. от село Ново градище, област Велико Търново, управлявал автомобила, и 17-годишен младеж от град Полски Тръмбеш.

В колата са открити над 50 туби, с вместимост 10 литра от минерална вода, които са пълни с неустановена течност. Тубите са били поставени на задните седалки и в багажника. За произхода на намерените вещи мъжете дали противоречиви обяснения.

Двамата са отведени в РПУ - Шумен. В хода на първоначалните мероприятия е установено, че течността е леко трансформаторно масло. При извършения оглед на намиращия се наблизо трафопост не са открити следи от взлом, но при проверката в него е установено, че от единия от трансформаторите, който не е под напрежение е извършена кражба на масло като е свален изолатора. В близост е намерен специален ключ, който се използва за отваряне и затваряне на врати на трафопостове. В кош за смет пък е открита и част от изолатора.

По първоначални данни, стойността на трансформаторното масло е над 1 400 лева. Двамата, които са познати на полицията, са задържани за 24 часа.

Образувано е досъдебно производство. С постановление на прокурор на И.Н. е наложена 72-часова мярка “задържане”. Работата по случая продължава.