Глобиха ловец за нарушения при ловуване на пернат дивеч
Глобиха ловец за нарушения при ловуване на пернат дивеч / netinfo
С 500 лв. е глобен ловец за нарушения при ловуване на пернат дивеч. Издаденaта от РИОСВ - Шумен глоба бе потвърдена от Районния съд в Нови Пазар.

При проверка в Новопазарско екоекспертите са установили, че ловец от местната дружинка използва автомат без поставен ограничител и с това е нарушил разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие. Ограничителят се изисква, за да не могат да се поставят повече от 2 патрона, а при ловеца те са били пет. Устройството е необходимо, за да не се допусне безразборно унищожаване на пернатия дивеч.

В мотивите на съда за потвърждаване на санкцията се посочва, че наказанието има превъзпитателно действие и ще допринесе за опазването на дивечовото разнообразие и животинските популации.

Поставянето на ограничител в ловните автомати е задължително при ловуване на видовете птици и хищници, посочени в Приложение 4 на Закона за биологичното разнообразие.

Още двама ловци от същата дружинка са глобени с 500 лв. за същото нарушение, но по техните жалби Районният съд в Нови пазар още не се е произнесъл.