Филхармонията в Шумен може да получи статут на симфоничен оркестър
Филхармонията в Шумен може да получи статут на симфоничен оркестър / netinfo

Държавната филхармония в Шумен вероятно ще получи статут на симфоничен оркестър, който да може да изпълнява в пълнота сериозни музикални произведения. Това стана ясно след днешната среща на кмета на Шумен Красимир Костов и неговият заместник Живка Тонева със зам.- министър Митко Тодоров в Министерството на културата. В разговорите участваха проф. Минчо Минчев и директорът на шуменската филхармония Станислав Ушев. Поводът за исканата от Костов среща бе решението на Министерския съвет Държавната филхармония в Шумен да се преобразува в симфониета.

По време на срещата е било решено през тази и следващата седмица екип на общината, заедно със специалисти на Министерството на културата , да разработят устройствен правилник за симфоничен оркестър в Шумен, който да бъде в пълен състав. Това ще наложи общината да дофинансира дейността на филхармонията до края на годината, при редуциране на щата й, каза Костов. Според него с новия Закон за сценичните изкуства, съчетан със Закона за културата и подготвящите се нови стандарти за сценичните изкуства, проблемът с финансирането на новия симфоничен оркестър в Шумен ще може да бъде решен.

По време на разговора е коментиран фактът, че шуменската държавна филхармония е първата в страната и стои в основата на Международния музикален конкурс на името на Панчо Владигеров. Липсата на симфоничен оркестър в неговата пълнота, поставя под съмнение по-нататъшното съществуване на авторитетната музикална проява, подчерта Костов.

Проф. Минчо Минчев е изразил категорична позиция, че в България има три значими музикални събития - Софийски музикални седмици, Международен конкурс „П. Владигеров" и Русенски музикални празници. „Това е триото, което гради музикалния авторитет на България", е заявил проф. Минчев в подкрепа на запазването на симфоничния оркестър в Шумен.