Преброените от преброители и онлайн в областта към 4 октомври са 124 851 души
Два подпомагащи центъра за преброяване на граждани ще работят в Шуменско до края на статистическото изследване, съобщиха от Териториалното статистическо бюро (ТСБ).

Откриват нови центрове за преброяване в цялата страна

В Шумен ще работи център, намиращ се в сградата на отдела "Статистически изследвания", на бул. "Велики Преслав" нр. 47, етаж 6 и ет. 7, с работно време от 8.30 до 17.00 часа, включително събота и неделя. В Каолиново е открит подпомагащ център в сградата на Общината.

Преброените от преброители и онлайн в област Шумен към 4 октомври са 124 851 души, или 72,7 процента от населението на областта, а преброените жилища - 72 817.

В две общини - Върбица и Хитрино, преброеното население е под 60 на сто, като в тях е отчетен и нисък процент на онлайн преброени, но се очаква преброяването с преброители да компенсира електронното.

В 20 центъра НСИ ни помага да се преброим

Преброените в община Шумен са 65 449 души, или 75,8 процента от населението. Центърът за преброяване в Шумен се разкрива, тъй като много от преброителите се отказват от предварително поетите ангажименти, основно заради нарастващия риск от COVID-19.

Проблемът е, както за Шумен, така и за повечето големи градове, където живее значителна част от населението на страната, отбелязват от статистическото бюро. Преброяването с преброители ще продължи до 20:00 часа на 10 октомври.
БТА