„Дни на предците в Плиска
„Дни на предците в Плиска / Dariknews.bg, архив
„Дни на предците" в Плиска
53694
„Дни на предците" в Плиска
  • „Дни на предците" в Плиска

Събитие под мотото „Дни на предците" ще се проведе на 26 май на територията на Националния историко-археологически резерват „Плиска". То има за цел да популяризира традициите по нашите земи в различни епохи, народности и култури, заяви пред Дарик един от организаторите Димитър Великов. Ще бъдат представени народни певчески традиции, занаяти, облекла и обичаи на нашите предшественици, автохтонни породи коне, кучета и птици.

Ще се проведе конен поход от Първата българска столица Плиска до Мадарския конник, предвиждат се конни демонстрации, стрелба с лък, дефилиране на участниците, пеши и конни, представящи облеклото и традициите на нашите предци. По стари занаятчийски традиции ще бъдат представени тъкачество, изработването на плъсти, традиционни и старовремски музикални инструменти, керамика и ножарство, прабългарски юрти.

През целия ден на територията на резервата „Плиска" занаятчиите ще представят своите произведения. Конните клубове, соколарските клубове и клубовете „Каракачанско куче" ще представят своите питомци. Участниците и посетителите ще могат да видят уникалните породи коне, кучета и птици, да разгледат изработени от занаятчиите по стара технология тъкани, плъсти, черги, керамика и старовремски оръжия, да усетят живота и атмосферата в прабългарските юрти. Предвижда се демонстрация на стрелба с лъкове, изработени по старовремска технология, както и стрелба с лък от кон по време на езда.

Събитието се провежда със съдействието на Община Каспичан и кметството в Плиска, с помощ и на Националния историко-археологически резерват „Плиска", подкрепено е и от областния управител на област Шумен Димитър Александров.

Подробности чуйте в интервюто с Димитър Великов, който е един от организаторите.