Да не се използват находищата на блатно кокиче, препоръчват експерти
Да не се използват находищата на блатно кокиче, препоръчват експерти / netinfo

Eксперти на Регионалната инспекция по околната среда и водите препоръчват да не се използват находищата на цветето блатно кокиче в региона, съобщиха за Дарик от инспекцията.

Препоръките са на база състоянието на вида, установено след съвместна проверка на експерти от РИОСВ- Шумен, представители на община Велики Преслав, Държавно лесничейство, местни кметства и кооперации. Оценката на комисията е, че находищата нямат ресурсни възможности за експлоатация през настоящата година.

Блатното кокиче е във фаза на цъфтеж. Състоянието на популацията край с.Кочово е задоволително. Растенията са неравномерно разпределени, а жизнеността им се оценява като средно добра. Липсват трайни знаци, указващи находището. Състоянието на популацията край с. Осмар е лошо, представена предимно от единични растения.

Не са установени груби нарушения на режимите в защитените местности. За възстановяване на плътността и структурата на популациите от блатно кокиче е необходимо спешно да се вземат мерки за осигуряване на оптимална влажност, при която вида се развива.

За неспазване на въведените ограничения, Законът за лечебните растения предвижда глоби от 50 до 1000 лв. за физическите лица и от 200 до 5 000 за юридическите.

Блатното кокиче е вид, защитен от Закона за биологичното разнообразие, поради което преценка на състоянието на находищата му се извършва ежегодно.