Археолози проучват крепостна стена на 7 000 години
Археолози проучват крепостна стена на 7 000 години / снимки: Дарик-Шумен

Каменна крепостна стена на около 7 000 години проучват археолози край село Сушина. Разкопките на обекта - селищна могила, намираща се на брега на язовир „Тича" започват преди 4 години, когато през лятото нивото на водата в язовира спада. Това лято обаче се оказва най-благосклонно за екипа на доц. Стефан Чохаджиев и археолозите откриват голяма част от крепостното съоръжение и намиращото се зад стените древно селище.

Обектът е уникален от гледна точка на това, че за този период от историята подобна каменна, отбранителна стена е рякост за територията на България. Съоръжението е датирано от края на 4-то хилядолетие преди Христа. Стената е добре запазена, коментират историците.

Археолози проучват крепостна стена на 7 000 години
netinfo

Съоръжението е изграждано на два пъти, след като земетресение разрушава част от първоначално издигнатата стена. Археолозите са открили десетки върхове от стрели, което говори, че на това място се е водила битка. Доказателство са още, откритите обгорели останки от постройки, намиращи се зад стената, както и намерените в близост гробове.

Екипът на доц. Чохаджиев продължава ракопките още нколко дни, археолозите обаче са притеснени, че заради ежегодното покачване и падане на водите на язовира ще разруши ценния исторически обект.

Археолози проучват крепостна стена на 7 000 години
netinfo