ОА-Шумен
ОА-Шумен / Областна администрация - Шумен

Предложението на Регионалното управление на образованието за държавен план-прием на ученици в VIII клас за учебната 2020/2021 г. в област Шумен беше представено на заседание на Постоянната комисия по заетостта в област Шумен, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Шумен.

„В държавния план-прием участват 34 училища, разположени в 18 селища“, съобщи Николай Русев, старши експерт обществени науки в РУО-Шумен.

През настоящата учебна година 1453 ученици от област Шумен завършват VII клас. Те ще могат да избират между общо 63 паралелки, които са предложени за реализиране. 

От тях 28 са професионални паралелки с 5-годишен срок на обучение. 3 са професионалните паралелки с 3-годишен срок на обучение.

Дуална форма на обучение се предлага в 2 професионални гимназии - в гр. Велики Преслав и в гр. Шумен.

Едно от предложенията за обучение в професионални паралелки е по защитена специалност от професия, а осем от предложения са по специалности от професии с очакван недостиг от кадри на пазара на труда.

Предложените профилирани паралелки са общо 32, от които 27 са с 5-годишен срок на обучение, а 5 – с 3-годишен срок на обучение. 

През предходните три години реализираният в област Шумен държавен прием в VІІІ клас е 61 или 62 паралелки.