4000 души в Шуменско са сменили личния си лекар
4000 души в Шуменско са сменили личния си лекар / netinfo

Близо 4000 души от Шуменска област са сменили личния си лекар, през месец декември миналата година, съобщиха от пресцентъра на РЗОК-Шумен. Броят им се равнява на около 2% от лицата, които имат джи пи.  

 

Почти без промяна остават пациентските листи на лекарите в общините Върбица, Каолиново, Каспичан, Смядово и Хитрино. Най-значителен е ръстът на пререгистрация в община Венец – близо 9%.  Смяна на семеен лекар се прави два пъти годишно - от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември, припомнят от касата.

 

До средата на настоящия месец януари, РЗОК е издала 360 удостоверения за временно заместване на Европейска здравноосигурителна карта. Подобни удостоверения се издават на граждани с непрекъснати здравноосигурителни права и на лица, осигурени по законодателството на друга държава – членка на ЕС, пребиваващи в Република България, които са регистрирани в НЗОК. За издаване на такова удостоверение е необходимо да се подаде заявление по образец до директора на РЗОК. То се подава лично или от упълномощено лице, с нотариално заверено пълномощно.

 

За деца до 14 години в заявлението се полагат подписите на двамата родители, а за децата от 14 до 18 години - подпис на лицето и родителя.

 

От касата съобщават още, че започна приемането на заявления за издаване на Европейска здравноосигурителна карта. Същите се подават лично на І-ви етаж в сградата на РЗОК, като се прилага цветна снимка.