350 000 лв. за опазване на НИАР Мадара
350 000 лв. за опазване на НИАР Мадара / netinfo

Тази година Министерството на културата е отпуснало 350 000 лв. за резерват "Мадара", които е предвидено да бъдат изразходвани в 3 направления. Това стана ясно от провелата се по-рано днес работна среща на комисията по проблемите за опазването на Мадарския конник. Първото от трите направления предвижда обрушване и укрепване на скалния масив около Голямата пещера с мрежи. Второто – направа на кадастър на резервата, на базата на който ще бъде изготвен устройствен правилник на резервата. Третото направление включва финансиране на последния етап от Проекта за биоукрепване на Мадарския конник.

Ще бъде извършено и цялостно проучване на венеца с цел изготвяне на проект за укрепването му, стана ясно още на днешната среща. То ще бъде напарвено от експерти от БАН и Минногеоложкия институт.

Участие в комисията взеха арх. Христо Ганчев от Националния институт за паметниците на културата, който е и председател на работната група, както и нейни членове от Министерството на културата, Националния институт за паметниците на културата, Геодезическия институт при БАН, Регионалния исторически музей в Шумен, Областна администрация – Шумен, както и от общините Шумен и Каспичан.

В момента те извършват оглед в резервата, предвидено е по-късно да бъде изготвен и протокол с експертни становище. Той ще бъде представен на Минситъра на културата Стефан Данаилов, който назначи сформирането на комисията.