/ IStock
13 доброволци са дарили кръв за извличане на реконвалесцентна плазма в открития в началото на декември донорски пункт към отделението по трансфузионна хематология в МБАЛ-Шумен, съобщиха от Общината.

Центърът приема желаещи всеки вторник и петък от 8:00 до 11:30 часа. Дареното количество се транспортира до кръвния център във Варна.

Доставиха фризер за съхранение на кръвна плазма в Шумен

"Там се изследва и се извлича необходимата плазма с достатъчно антитела за COVID-19 и се връща за пациентите в Шуменската болница, които се нуждаят от вливане", отбелязва началникът на отделението по трансфузионна хематология в МБАЛ-Шумен д-р София Димова.

Желаещите да станат дарители на кръвна плазма, могат да посетят донорския пункт след 40-ия ден от установения положителен PCR тест и след като са боледували от коронавируса.

"Образуваните антитела в организма се губят бързо, затова е важно, ако някой е решил да стане дарител, да го направи до два-три месеца след преболедуването", припомня д-р Димова.

За цялостното изграждане и оборудване на системата са необходими още средства. Желаещите да се включат в кампанията, която има за цел да подпомогне здравната система на областта в борбата с COVID-19, могат да го направят като преведат пари по дарителската сметка "Помогни сега", с титуляр Сдружение "Стопанска камара"-Шумен.