/ РХГ
В периода 1 - 12 март Художествена галерия - Русе е домакин на гостуващата изложба "Златните страници на българската илюстрация. Илия Бешков и учениците му". Творбите са от фонда на Художествена галерия "Илия Бешков" - Плевен.

Експозицията включва 96 произведения на значими и обичани български графици и илюстратори от средата на 70-те и 80-те години на XX в. - Илия Бешков, Иван Кожухаров, Иван Кьосев, Наум Наумов, Никола Хаджитанев, Симеон Венов, Дарина Пенкова, Стоимен Стоилов и Тодор Цонев, работили над оформлението на българска и преводна детска книга, историческа и възрожденска българска литература, световен епос, поезия и български фолклор.

Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата, като част от националните културни прояви по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Тя ще бъде представена в общо 6 художествени галерии в страната.

По-долу публикуваме част от текста към изложбата на Антония Караиванова - главен уредник в ХГ "Илия Бешков": "...Илюстрацията е визуалния посредник между книга и читател.

Това посредничество е взаимодействие и допълване между изобразително изкуство и литература. То е общуване-диалог между художника и писателя по страниците на изданията. И художникът илюстриращ различни литературни произведения, тясно свързва творчеството си с друг вид изкуство – това на писменото слово.

Началото на българската илюстрация е и началото на ХХ в. По думите на Любен Зидаров – едно от големите имена в националната ни книжна графика, тя „започва тихо, без претенции, под крилото на живописта, на декоративното изкуство и на графиката”.

Първото поколение български художници работили като илюстратори дават добра основа на следовниците си - Борис Ангелушев и патрона на плевенската галерия Илия Бешков, извеждат българската илюстрация като автономно звучно изкуство и със собствен профил на обучение в Художествената академия – София. Редом с „приобщаването” на този вид печатна графика, важна роля в процеса изиграват държавните издателства, които в края на 60-те и началото на 70-те години на XX в., създават благоприятни условия за развитието ѝ.

Резултат от това са наградите, които нашите художници получават от националните изложби на българската илюстрация и оформление на книжното тяло, така и от международните изложби в Лайпциг, Москва, Братислава, Болоня.

Тук е мястото да споменем великолепното международно шествие на изложбата „Изкуството на българската книга”, инициатива на Министерство на външните работи на Р България през 2007 г., в която бяха включени книги с илюстрации на Иван Кьосев, Иван Кожухаров и Стоимен Стоилов.

Това, което докосва сърцето, разпалва огнивото; страда дневно и грешно със Софрония Български; разлиства люлякова гора над вито хоро юнашко; обобщава дневни тегоби на слон, мишка, жена в илюзорните строфи за вечност... От заглавието през текста, нашите илюстратори вплитат своя пленителен, незабравящ се свят.

Днес читателят е все по-взискателен; готов е да се загуби в закътани улички, подир обичната книга; да преброди и мрежата в търсене линк към букиниста, който в едно с любимата книга ще достави и хармонията на картинния спомен. Екипът на ХГ „Илия Бешков” – Плевен се гордее, че е част от това пътешествие!"