Заради замръзвания, производители на плодове в Русенско търпят 100% загуби. Засегнатите стопани трябва да подадат заявление в поземлените комисии до 20 април за оглед на площите и оценяване на щетите.

По думите на Синан Вейсал, който е регионален представител на Браншова камара „Плодове и зеленчуци“, ниски температури до минус 10 градуса в края на март и началото на април са нанесли огромни щети върху овошките в региона на Русе, най-вече по насажденията с кайсии, праскови и нектарини.

Зърнопроизводители от Дупница протестираха на АМ „Струма” (СНИМКИ)

Преди седмица по инициатива на браншова камара плодове и зеленчуци, е проведена среща в Министерството на земеделието за обезщетения от държавата за пропаднали площи заради неблагоприятни климатични условия.

Стопаните се притесняват, че както предходни години, получавайки обезщетения за 100% пропаднали площи, няма да могат да вземат други държавни помощи. От браншовата камара съветват стопаните да не се посочват един и същи парцел за двете направления за получаване на държавни помощи.

Проблемът е че при такива явления, застрахователите не покриват рисковете преди 20 април, когато е възможно да има замръзвания и стопаните не могат да се възползват от помощите в пълния им размер, а само на 50%.

В Русенско има нанесени много големи щети и по площите с круши, като се очакват добиви от едва 20% от потенциала на региона. 
БГНЕС