На 18 февруари 2020 г. бе направена първата копка на паметника на Левски
На 18 февруари 2020 г. бе направена първата копка на паметника на Левски / БГНЕС
В Русе днес бе открит и осветен паметник на Васил Левски, като средствата за направата му бяха събрани от Национална дарителска кампания.

За неговото строителство са събрани над 160 000 лева чрез дарителска кампания, организирана в началото на миналата година от инициативния комитет. Средства са дарили Община Русе, представители на бизнеса, стотици граждани и ученици.

Паметникът е изработен по проект на русенския скулптор Даниел Кънчев и архитект Силвия Славова. Заедно с постамента е висок 4,20 метра и се извисява в Парка на възрожденците, на първата алея вляво от Пантеона на възрожденците в посока към храма „Всех Святих“.

Десетки граждани и официални лица се събраха за паметната церемония тази вечер. А на откриването присъстваха вицепремиерът Красимир Каракачанов, председателят на Сдружението - инициатор за изграждане на паметника, съпредседател на ПГ „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов, областният управител на Област Русе Галин Григоров, председателят на Общинския съвет - Русе Иво Пазарджиев и др.