След двуседмични пререкания приеха държавния план-прием за средните училища
След двуседмични пререкания приеха държавния план-прием за средните училища / netinfo

Държавния план-прием за предстоящата 2013/2014 учебна година бе приет на заседание на областна комисия по заетост. Предстои той да бъде внесен за одобрение в Министерството на образованието, младежта и науката. Проектът за план-приема премина през сериозно обсъждане на общо две заседания на Областната комисия по образование, младежки, дейности и спорт и на на Комисията по заетостта. Едно от решенията, които комисията взе, бе свързано с преместване на дейността на гимназията по автотранспорт в ПГ по корабостроене.

Решението бе провокирано от предстоящия ремонт на булевард „Тутракан”, който със сигурност ще създаде неудобства свързани с достъпа на ученици и учители, но също така е продиктуван и от скъпата поддръжка на остарелия сграден фонд. В никакъв случай преместването на училището не бива да се тълкува като евентуално закриване, а просто преместване на учебно-възпитателната дейност, обясни областният управител Стефко Бурджиев. Членовете на комисията по заетост гласуваха почти с пълно мнозинство и преместването на гимназията по зърнообработване  в сградата на гимназията по туризъм, а химическия техникум ще намери приемно училище в лицето на строителния техникум.

Важни решения бяха и приетите корекции в разпределението на паралелките в две от горецитираните училища в контекста на предстоящото им преместване. Така професионалните направления Технолог по качеството на храни и напитки и Технолог хранително-вкусова промишленост (задочно обучение) ще бъдат пренасочени в ПГ по туризъм; професионално направление Химик – технолог след 7-ми клас ще бъде пренасочено към ПГ САГ, а направление Екология и опазване на околната среда е изборът на комисията за паралелка, която да замени паралелката Технология на биогоривата, тъй като е по-подходяща за изучаване в гимназията по строителство.
Основната идея, която продиктува решенията на членовете на комисията, е съхраняването на професиите и тяхното разнообразие, както и стремежа за удовлетворяване на потребностите на бизнеса от квалифицирани кадри.

„Трябва ни балансиран и обмислен прием”, заяви областният управител по време на комисията и подчерта, че е необходимо областта да произведе онова количество и качество на кадри, които са необходими на икономиката в региона. По думите на Бурджиев с поставянето на бариери и регулирането и управлението на негативните процеси в образованието (в т.ч. лошите демографски тенденции и лошия мениджмънт на училищата),  последните биха могли да се овладеят. В противен случай тенденцията по закриването на професионални гимназии може да продължи и да доведе до липса на работна ръка, за сметка на пренасищане с кадри в определени отрасли.

До промените в предложения от РИО – Русе проект на План-прием 2013-2014 г. се стигна след като на първото за годината заседание на Областната комисия по образование, младежки дейности и спорт, областният управител Стефко Бурджиев върна предложението за държавен план-прием, поради несъответствие на мотивите на Комисията на инспектората с нейното предложение, дублирането на специалности в професионалните гимназии, както и настояването на областния управител проектът да се хармонизира с потребностите на икономиката в региона. Днес планът получи одобрението на комисията по заетост като окончателно становище и решение ще вземе Министерството на образованието, младежта и науката.