Русе отбеляза 143 години от Освобождението си с церемония в Пантеона на възрожденците.

Началото на празника бе поставено с изпълнения на маршове от Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, а солистът от детска вокална група "Слънце" при Общинския детски център за култура и изкуство Мартин Сиромахов изпълни песента "Хубава си, моя горо".

"На днешния ден преди 143 години нашият град, благодарение на руските войски, вдишва от свободния въздух. Ние носим огромна отговорност, особено в тези тежки дни. Тук, в Пантеона на възрожденците, трябва да осъзнаем, че България се нуждае от ново възраждане, пробуждане, единение, от нова голяма обща цел. Много са линиите, по които можем да бъде разединявани. Нека в душите си носим силата на тези, които са намерили поводите да се обединят и да дадат живота си за нашата свобода", каза в словото си кметът на града Пенчо Милков.

Генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов заяви, че днешният ден е свещен за всеки, който помни и почита събитията от онова време, руските войници и българските опълченци, загинали за свободата и независимостта на България и помощта на братския славянски народ.

Русенският митрополит Наум и свещеници отслужиха благодарствен молебен за извоюваната свобода, след което бяха поднесени венци и цветя пред Вечния огън.
БТА