/ Дарик Русе, архив
21 юни 2018 г., 18.00 часа, Художествена галерия – Русе, ул. „Борисова“ 39
Книгата ще представят доц. Мира Душкова и д-р Мая Ангелова

За книгата: Издателство „Жанет-45“, художник: Христо Гочев, редактор Пламен Петров Първата част „Образи на българското” опитва да изгради (не)единен образ на българина през Бай Ганьо и Алеко, но и през Дечко Узунов и Кръстю Сарафов, чрез Дякона Левски и многоликия Балкан и чрез Иван Милев. Във втора част „Лица на художеството“, на границата между научно-изследователското, есеистичното и белетристичното книгата се дават няколко отговора на въпроса Защо трябва да правиш изкуство?

Новков разказва различни истории за различни български картини и художници – „Благовест” на Сирак Скитник, „Крали Марко” на Иван Милев, за портрета на Кръстьо Сарафов в ролята на Фалстаф, нарисуван от Дечко Узунов, за Васил Бараков, Елиезер Алшех и Бронка Гюрова, Атанас Яранов-Шаро, Станислав Памукчиев, Греди Асса, Христо Стефанов, Йоан Левиев-Йони, Енчо Пиронков, Димитър Киров-ДиКиро, Георги Божилов-Слона, скулпторите Александър Дяков и Павел Койчев, Андрей Даниел и други.

Богато илюстрирана, „От Мърквичка до Минотавъра“ е ценен дар за любителите на изкуствата. Според Емил Басат книгата е необикновена, в което може да се убеди всеки, посегнал да я прочете. Тя е събрала в себе си всичките умения на Митко Новков в областта на културната журналистиката, философията, психологията, културологията, митологията, социологията, народопсихологията и любовта му към изобразителното изкуство. И най-вече любовта му към българското изобразително изкуство.

* „От Мърквичка до Минотавъра“ е поредното гмуркане на Митко Новков в света на изкуството. Гмуркане, което ни повлича към галерия от образи, създадени от знакови творци като Иван Мърквичка, Иван Милев, Сирак Скитник, Васил Бараков, Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Станислав Памукчиев, Павел Койчев, Греди Асса, Андрей Даниел и други.

Авторът се оттласква от полето на изкуствознанието, за да фокусира вниманието върху понякога неочакваните смисли, които художниците ни завещават. „От Мърквичка до Минотавъра“ е и лабиринт, в който се лутат фигурите на Бай Ганьо, Левски, Балканът, Кръстьо Сарафов, Минотавърът на Андрей Даниел и кой ли още не, за да ни изведат по един от възможните пътища отвъд собственото ни незнание.

Пътища, очертани по начин, на какъвто у нас е способен само Митко Новков – смело, освободено и изтънчено. За съжаление на българското изкуствознание и за щастие на автора на книгата. Пламен В. Петров, редактор на книгата

За автора МИТКО НОВКОВ е роден на 25 юли 1961 година в село Бързия – последен подстъп преди прохода Петрохан на път към София. Гимназия завършва в Берковица, в Софийския университет се дипломира като магистър по психология и философия (1988). Доктор на Факултета по журналистика и масови комуникации на СУ „Св. Климент Охридски“.

Освен психолог и философ, Митко Новков е и литературен критик и медиен анализатор, журналист и публицист, радиоводещ и есеист. Автор на седем книги с критика, есета и „западни коани“, редът им е отзад-напред: „От Мърквичка до Минотавъра“, „Намерени в превода“, „От Медуза до Магрит“, „Нервът телевизия“, „Подир сенките на литературата“, „БАРТвежи“, „Изядената ябълка“. В момента е отговорен редактор на Радиотеатъра в Програма „Христо Ботев“ на БНР.