Полицията издирва собственика на „Меком” заради опасна инсталация с тонове амоняк
Полицията издирва собственика на „Меком” заради опасна инсталация с тонове амоняк / Областна администрация - Силистра
Полицията издирва собственика на „Меком” заради опасна инсталация с тонове амоняк
60649
Полицията издирва собственика на „Меком” заради опасна инсталация с тонове амоняк
  • Полицията издирва собственика на „Меком” заради опасна инсталация с тонове амоняк

Полицията издирва собственика на „Меком" АД, за да му бъде връчена заповед за спиране от експлоатация на опасна инсталация с тонове амоняк под налягане в нея, потвърдиха от Областната дирекция на МВР в Силистра. Съдействието е поискано от областния управител Николай Димов. Той е инициирал комплексната проверка на хладилната инсталация в месопреработвателното предприятие заради риск от обгазяване на града.

Преди дни междуведомствена комисия, сформирана по настояване на Димов, е установила корозия по съоръженията, течове на амоняк, липса на документация за годишна проверка на инсталацията и настройка на предпазните клапани, както и други нарушения, създаващи предаварийна ситуация, според специалистите. На проверката е присъствал единственият служител в предприятието, чиято длъжност е „машинен оператор - замразени меса". От дни за пореден път заводът е оставен и без електрозахранване заради задължения към ЕНЕРГО-ПРО .

След анализ на състоянието, от инспекцията за държавен технически надзор в Русе е издадена заповед за спиране от експлоатация на амонячната хладилна компресорна станция. По неофициална информация резервоарите й са пълни с 5 тона амоняк под налягане. Според службата за пожарна безопасност и защита на населението, стопанството разполага с 30 тона амоняк. Препоръчано е на собственика да започне незабавна организация за безопасно източване и третиране на химикала, стига да бъде открит.

Събраните данни са предадени в полицията за разследване на случая, съобщиха от областната управа в Силистра.