Откриват Канев център Русенски университет
Откриват Канев център Русенски университет / DarikNews, архив

„Канев център Русенски университет” се открива днес, в присъствието на президена Росен Плевнелиев и на самия Игнат Канев. Негово светейшество патриарх Неофит ще освети новата сграда, а президентът и посланикът на Канада ще поднесат приветствия. На откриването присъстват също Георги Първанов, евродепутатът Ивайло Калфин, дипломати, народни представители, министри, ръководители на областната и местната власти, директори на дирекции, управители и ръководители на институции и фирми.

По време на церемонията Игнат Канев ще бъде удостоен с най-високата почетна титла „Доктор хонорис кауза на Русенския университет“, а неговата съпруга Димитрина Канев и дъщерите им, Кристина-Мария Канев и Анна-Мария Канев - с титлата „Почетен член на Русенския университет“. Игнат Канев ще бъде удостоен и с титлата „Почетен гражданин на град Русе“.

Построяването на комплекса „Канев Център Русенски университет“ осъществява идеята на прочутия наш сънародник да остави след себе си нещо стойностно, трайно и полезно за Русе, университета и региона. Идеята беше съгласувана с ректора проф. Белоев при гостуването на г-н Канев във висшето училище през септември 2012 г. На 12 ноември същата година, в Деня на Русенския университет, Канев обяви официално, че дарява 2 млн. лв. за изграждането на Центъра.

Първата копка на бъдещия „Канев Център Русенски университет“ беше направена на 13 март тази година в присъствие на близките на г-н Канев, дошли специално от с. Горно Абланово за събитието. В словото си при откриването на тържеството проф. Белоев изрази дълбоката признателност и благодарност на академичната общност на висшето училище към дарителския жест на г-н Игнат Канев, с който на университета, града и областта се дарява не просто сграда, а перспектива за развитие.
Обектът е на стойност 4 млн. лв. От участвалите в конкурса три идейни проекта на комплекса – два от русенски фирми и един от германска, г-н Канев и екипът на Университета са избрали проекта на „НОРДПЛАН“ ООД, изготвен от колектив с ръководител арх. Цвети Русинов.

Екстериорът на Центъра е хармонизиран изцяло с Учебен корпус 2 и е свързан с Ректората с идентична топла връзка. В източния й край е преходът с инвалидна платформа за хората с увреждания. Така е постигнат напълно завършен архитектурен ансамбъл с лице към ул. „Студентска“, което подобрява както визията на университета, така и на този район на града.

Двуетажният комплекс разполага с полифункционална зала с 800 места, сцена с площ 120 кв. м. и аванс-сцена с обслужващи пространства към нея.  482 от местата са разположени амфитеатрално в трибуни и две ложи. Останалите са на равен под. При нужда фоайето и залата могат да се обединяват в общо пространство. Фоайето е с кафе-бар и гардероб, към него е предвиден ресторант със 120 места. Подходът към фоайето, с асансьор за осигуряване на достъпна среда, е от ул. „Студентска“.

На втория етаж са разположени заседателна зала със 70 места, конферентна зала със 100 места, зала за пресконференции. Оборудването е с модерни системи за осветление, озвучаване, презентации и симултантен превод. Комплексът ще служи за провеждане както на университетски, така и на градски, национални и международни форуми. В него ще могат да се организират семинари, конференции, симпозиуми, конгреси, тържества и церемонии, трудови и кандидатстудентски борси, олимпиади, изложби и изложения, фестивали. Ще могат да се правят сценични постановки и да се изнасят концерти.