Общинският съвет даде зелена светлина на ЕГГЕД
Общинският съвет даде зелена светлина на ЕГГЕД / netinfo
Общинският съвет даде официален старт на „Проекта Русе” на компанията ЕГГЕД БГ, чиято цел е модернизиране и обновяване на обществения транспорт. Ще бъде създадена специална работна група, която да уточни юридическите и икономически параметри на сътрудничеството между общината и ЕГГЕД БГ. Окончателният договор за партньорство ще бъде подписан през септември, като там ясно ще бъдат определени задълженията и гаранциите за всяка от страните.

Планираната инвестиция на ЕГГЕД е 6 млн. евро. Програмата на компанията ще се реализира на три етапа. Първият включва подмяна на 80 процента от тролейбусния парк в града до края на 2009 г. За целта сегашните остарели машини ще бъдат подменени с 50 изцяло реновирани тролейбуса от Европа. Компанията вече разполага с първите 7 реновирани и климатизирани тролея, които след преминаването на повторен, обстоен технически преглед от експертите на Градския транспорт до седмици ще станат част от транспортната мрежа на града. Всички машини ще бъдат с обновени салони, удобни седалки, модерна система за управление Сименс, система за ефективно използване на електроенергията и връщане на част от нея в мрежата. Стойността на инвестицията е 2 млн. евро.

Вторият етап включва участие в конкурсите за автобусен превоз през 2008 г., доставка на 40 автобуса Мерцедес, модел 405 и 405 G, изцяло реновирани и климатизирани, както и доставка на нови, модерни и екологични автобуси. Периодът на доставка за първите е до края на 2008 г., а за другите - до средата на 2009 г. Предвидената сума в инвестиционната програма за развитие на обществения транспорт в Русе е 2,8 млн. евро, включващи 2 млн. евро гаранция. При реализацията на този етап ЕГГЕД е готова да си съдейства с всички утвърдени местни превозвачи.

Третият етап включва серия проучвания за разширяване на електротранспорта в рамките на града, както и до Индустриален Бизнес Парк Русе и връзка до Румъния.

Програмата за развитие на обществения транспорт в Русе включва още въвеждане на система Smart Card за модерно и ефективно таксуване, нова гъвкава схема за градски транспорт и обучение на персонала в Израел и Швейцария. Първият етап от обучението вече е преминал успешно.