/ iStock/Getty Images
Нивата на фините прахови частици от 10 микрона (ФПЧ10) са в норма, съобщиха от РИОСВ-Русе. Данните от АИС „Възраждане“ на 17 септември показват граничните 49.9 µg/m3(микрограма на кубичен метър) при средноденонощна норма - 50 µg/m3.

Протест срещу мръсния въздух в Русе, блокират „Дунав мост” (ВИДЕО)

Причината за отчетените превишения на фини прахови частици (ФПЧ10) в периода 12-14 септември е изгаряне на следжътвени остатъци в съседна Румъния. Посоката на вятъра е западна през последните няколко дни, което предпоставя преноса на емисии и сажди към Русе, видими с невъоръжено око.

„Русе иска да диша“ - протестиращи поискаха оставката на Нено Димов (ВИДЕО)

От началото на 2019 г. до края на отоплителния период към 31 март АИС „Възраждане“, е отчела 18 дни с превишения на нормите по показател фини прахови частици (ФПЧ10) в града.

Русенци организират протест заради мръсния въздух

От април до края на август станцията е отчела само едно превишение на (ФПЧ10), регистриранона 26 юни. Данните за качеството на въздуха се публикуват ежедневно на интернет страницата на РИОСВ на адрес: http://www.riosv-ruse.org/danni-punktove/

Ежемесечно се публикуват бюлетини за месечните справки за нивата на ФПЧ10http://www.riosv-ruse.org/mesechna-spravka-za-nivata-na-fpch10.html