/ iStock/Getty Images
По данни на Регионалната здравна инспекция на територията на област Русе е констатиран нов случай на коронавирус. Става дума за 69-годишен мъж от областния град, който от първи юли се оплаква от изпотяване и повишена телесна температура. От петък сред симптомите се появяват още леки болки в гърлото, както и слаба кашлица. Същият ден е хоспитализиран в обособения сектор за лечение на пациенти с COVID-19 в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков – Русе“.

До Белодробната болница 69-годишнят мъж стига с автомобил на свой приятел, който към момента е поставен под 14 дневна домашна карантина. От направеното му рентгеново изследване става ясно наличието на пневмония. За сега пациентът е в стабилно състояние.

Няма данни лицето да е контактен на някой от установените преди това случаи с COVID-19 в област Русе. Медицинският персонал, обслужвал пациента, е използвал лични предпазни средства.

Най-вероятно новоконстатираният случай ще бъде обявен в Единния информационен портал през утрешния ден. В националната информационна система са отбелязани още двама пациенти с COVID-19, които са родом от Русе, но живеят съответно в Бургас и София. С този случай общият брой на диагностицираните с COVID-19 от Русенско става 36, като активните случаи са 19. Седем души са хоспитализирани, а останалите дванадесет са на домашно лечение.

От началото на пандемията броят на излекуваните от коронавирусна инфекция в Русенско е 17, като 13 са били на домашно лечение, а други четирима са били хоспитализирани.

Към момента поставените под карантина в областта лица са 440, а за други 5837 тя вече е изтекла. Общият брой на лицата, които са били или продължават да бъдат под карантина, е 6277.