/ IStock
Лекари с различни специалности от Университетската болница "Канев" в Русе дават онлайн консултации на пациенти под карантина чрез приложението "Healee". Това съобщиха от УМБАЛ "Канев" в крайдунавския град.

Идеята е да се помогне на пациенти, които имат и други проблеми освен коронавирусната инфекция или са били в контакт със заразени. Във виртуалното "Спешно отделение" ще работят инвазивният кардиолог д-р Иво Белколев, ортопедът д-р Стоян Граматиков, съдовият хирург д-р Стоян Генадиев и акушер-гинеколокът д-р Ивалина Граматикова. Така хората под карантина ще имат достъп до специализирана медицинска помощ и ще получат от лекарите наставления за действия при усложняване на състоянието им или наблюдение на хроничните им болести.

Д-р Генадиев и д-р Белколев обясниха, че инициативата идва след горчивия опит по време на извънредното положение през март и април тази година. Тогава на пациенти под карантина са им се обострили хроничните заболявания, тъй като не са потърсили медицинска помощ навреме.

"Чрез онлайн консултациите ще се опитаме да успокоим тези хора, а и да облекчим нашите колеги в Спешното отделение, които са много натоварени. Всеки пациент ще може да разговаря с дадения специалист през приложението. Има вариант да ни изпращат и изследвания. Така ще преценим дали е сериозно хроничното заболяване и има ли нужда от допълнителна медицинска помощ и постъпване в лечебно заведение", обясниха двамата специалисти.

По думите им заради пандемията от коронавируса има голям страх и притеснение у хората.

Приложението "Healee" е безплатно, а регистрацията е лесна. Следвайки указанията, пациентите ще могат да се свържат с нужния им специалист.
БТА