Кмет издаде заповед за опазване на реколтата от пожари
Кмет издаде заповед за опазване на реколтата от пожари / netinfo
Кметът на Силистра Иво Андонов издаде заповед за опазване на реколтата от пожари по време на жътвата. Документът е разпространен до кметовете и земеделските производители в селата от Силистренската община.

Преди началото на жътвената кампания на есенниците, която се очаква да започне до края на месец юни, кметствата трябва да имат планове за действия при пожари и аварии, е записано в заповедта. По места ще се актуализират съставите и оборудването на гасаческите групи.

Комисии от специалисти ще огледат за пожарна безопасност земеделската техника и местата, където ще се прибира и съхранява зърното. Предвидено е още в кметствата да работят дежурни телефони, а край нивите да бъдат поставени наблюдателни постове и забранителни знаци за палене на открит огън.

В документа се обръща специално внимание на рисковете от самозапалване на сметища, разположени в близост до масиви и гори. Задължително е преди жътвата около нивите да бъдат заорани противопожарни ивици и да бъдат оформени подстъпи до източниците на вода.

Кметът Иво Андонов припомня абсолютната забрана от страна на МВР за палене на стърнища и растителни отпадъци в земеделските земи. За опазването на реколтата от голяма важност е и навременното подаване на сигнали в противопожарната служба и в кметствата в случай на забелязано нарушение, предпоставка или при възникване на пожар, се казва още в документа.