Калагия се завърна с 11 медала от европейско първенство
Калагия се завърна с 11 медала от европейско първенство / netinfo

11 медала спечели клуб „Калагия“ на европейското първенство по ушу, което се проведе в Стара Загора. Русенските спортисти се завърнаха с 4 златни, 4 сребърни и 3 бронзови медала и 15 призови места. Клубът участва според регламента на Европейските първенства като самостоятелен национален отбор за трети пореден път на официално европейско първенство.

На събитието присъстваха едни от най-големите имена в световната и европейска общност. От 16 до 22 май 2015г. се проведе официалното  Европейско първенство по традиционно ушу в Стара Загора, за пръв път в България. На събитието присъстваха едни от най-големите имена в световната и европейска общност: Президентът на Европейската федерация по ушу г-н Раймонд Смит от Великобритания, зам.- Президентът на Европейската и на Световната ушу федерация г-н Глеб Музруков. Висока чест бе специалното присъствие на г-н Ю Цзайчин, Президент на Световната ушу федерация и зам.- Президент на Международния Олимпийски Комитет. Неговото присъствие подсказва, че се очаква ушу да стане член на Олимпийското семейство.

Правото на домакинството на това важно събитие, което по регламент се провежда през 2015 и 2016 г. в Стара Загора, беше убедително извоювано на европейския шампионат в Букурещ през 2013 г. от г-н Маноил Манев, член на БФУ, член на европейската съдийска комисия по санда,  зам.- Областен управител на Стара Загора.

С подкрепата на СК "Калагия"- единственият български участник в голямото спортно събитие през 2013 г. И блестящо защитено чрез провеждането на 1-то Европейско първенство по "винг чун" и 3-то Европейско първенство по традиционно ушу от 16 до 22 май 2015г. в Стара Загора - забележителната организация, хармоничната спортна атмосфера, много добрата материална база и условия за настаняване и посрещане на около 1000 участници и гости, провеждането на изключително силните състезания, на Конгреса на Европейската федерация по ушу, запознаването на гостите с българската история и културно наследство от гостоприемните домакини.

Специално трябва да се отбележи изключително впечатляващото тържествено официално откриване на най-важното европейско ушу спортно събитие, за което специално бяха поканени за участие в програмата: майсторски групи по ушу с ярка демонстрационна програма - гости от Пекин и сборния отбор на Европа със своите звезди - европейски и световни шампиони, легендарната Дария Тарасова.

Прабългарската школа "Бага- Тур" с умела демонстрация на древни български бойни умения, Ансамбъл "Българе" с вълнуващ театрализиран танцов спектакъл за трагичното величие на българската историческа съдба и мощта на българския дух. И заключителната пищна заря над невероятния римски форум, който беше естествен  декор за великолепния спектакъл, с който домакините официално откриха изключително силните състезания и отбелязаха 30-год. юбилей на Европейската федерация по ушу. А гости и зрители се почувстваха като участници в този незабравим спектакъл.