Дискусия за ГМО в Дружество „Канети”, водещ-Теодора Литрова
Дискусия за ГМО в Дружество „Канети”, водещ-Теодора Литрова / netinfo

Международно дружество „Елиас Канети” посвещава поредната си дискусия във вторник, 9 март, на генно-модифицираните организми. Срещата със заглавие „Кой иска да патентова живота? За и против ГМО в България” започва в 18 ч в Австрийска библиотека.

Дебатите „за” и „против” ГМО (генетично-модифицираните организми) започнаха в България преди години и изглеждаха екзотични на фона на други важни, а и трудно решими проблеми. Днес отново се води политически и обществен дебат с цел прокарване на промени в Закона и либерализирането му. Част от тях минаха на първо четене след бурен протест на екологични и граждански организации.

Водещ на дискусията е Теодора Литрова, член на първата екоорганизация в България НД „Екогласност”, завършила е биокибернетика в Прага, Чехия и финансов мениджмънт в България. Народен представител в 39-то Народно събрание и член на комисиите по околна среда и води, енергетика и правата на човека и вероизповеданията. Автор на десетки предложения за промени  в проектозакона за ГМО, които превърнаха българското законодателство в най-рестриктивното по отношение на ГМО в Европа.