Българските медии трябва да са по-критични, според Майкъл Хъмфрис
Българските медии трябва да са по-критични, според Майкъл Хъмфрис / netinfo
Българските медии трябва да са по-агресивни, по-критични и да задават по-премерени и точни въпроси. Това заяви в Русе ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Майкъл Хъмфрис. Той е специален гост на медийния фестивал “Българската Европа”, който се провежда за четвърти път и присъства на дискусията за “Българите и българските електронни медии след присъединяването към ЕС”.

Майкъл Хъмфрис каза, че българските медии са професионални и играят ключова роля в обществото, но според него водещите теми трябва да са свързани не толкова със скандали, колкото с разследвания за корупция, с теми като работата на прокуратурата и спазването на законодателството.

Той разкритикува страната ни, заради това, че изостава в прилагането на дадените от ЕС указания за реформите в областта на околната среда. България се забави и при въвеждането на единния телефон за спешна помощ. Ръководителят на представителството на Европейската комисия изрази надежда, че близките седмици указанията ще бъдат изпълнени.

На въпрос дали Европейската комисия ще проведе раследване във връзка с нередностите около местните избори, Майкъл Хъмфрис отговори, че ако има неправомерни действия, то те трябва да бъдат разследвани от съответните институции в България. Изборите и провеждането им са грижа единствено на българското правителство, и ЕК няма право на намеса.