/ iStock/Getty Images
Белодробната болница "Д-р Димитър Граматиков" в Русе има нужда от доброволци за осигуряване на нормална работа в лечебното заведение, извън обособеното инфекциозно отделение. Това съобщи управителят на лечебното заведение д-р Светослав Дачев.

Доброволците ще бъдат ангажирани в насочване на пациенти за изследвания, дейности по почистване, хранене, дезинфекция, разнасяне на документация. Те ще изпълняват частично функциите на санитарите, за да облекчат тяхната ангажираност.

Доброволците ще работят с предпазно облекло. Тяхната заетост ще бъде два-три пъти в седмицата между 9.00 и 14.00 часа. Въпреки че работата е доброволна, болницата ще потърси възможности за финансово възнаграждение.

Д-р Дачев обясни, че от днес в лечебното заведение има двама доброволци, като са нужни още петима-шестима души.

В същото време от ГЕРБ в Русе съобщиха, че доброволци от структурите на партията в града ще се включат като санитари и в други дейности на болниците в региона. Така от вчера екипи помагат в УМБАЛ "Медика". Доброволци ще бъдат насочени също към Белодробната болница, разговаряно е и с ръководството на УМБАЛ "Канев". Създава се организация и за участие в дейността на болницата в Бяла.

От Областния оперативен щаб информираха, че за последното денонощие в Русенско са регистрирани 129 нови случая на коронавирус. От тях 11 души са приети за лечение в болница, а останалите са под домашна изолация.
БТА