/ РИМ-Русе
Австрийски куратор пристигна в Русе, за да търси експонати за изложба, посветена на градския живот в държавите, разположени по поречието на река Дунав през 19 в. Доктор Доминик Хихер се срещна с екипа на Регионален исторически музей – Русе. Двете страни обсъдиха възможността артефакти от фонда на русенския музей да бъдат показани в замъка Schallaburg, Австрия,в рамките на подготвяна международна изложба през 2020-а година.

Наградени автори от изложба "Clavissimo"

На д-р Хихер бе предложен списък от 60 експоната, визуализиращи духа на Русе през 19-и век - време на кардинални промени и нововъведения, както в материалния живот, така и в порядките и начина на мислене и светоусещане на градските хора. Модерността навлиза в България през Русе с откриването на първата железопътна линия до Варна, първата пивоварна през 1868-а година „Света Петка“, с наименоването на улиците и номерирането на къщите, поставянето на улични фенери. Появяват се банки и застрахователни компании, а през 1897-а година се осъществява и първата в България кинопрожекция.

Хората пътуват активно - посещават различни държави в Европа, от които носят не само сувенири, но и вещи, необходими за всекидневието, в следствие на което започва и промяна в облика на градските домове. Различна е вече и модата, по която се обличат мъжете и жените от града през периода на Модерността.

Всички тези влияния, разбира се, стават възможни благодарение на река Дунав и връзката, която тя осъществява с останалите европейски страни. Експонатите от списъка, предоставен на д-р Хихер, са част от съвместната изложба „От Виена и Константинопол. Етнография на града“ на Регионален етнографски музей-Пловдив и Регионален исторически музей-Русе.

Сред артефактите има луксозни бонбониери, сребърни подноси и прибори, сервизи от изрисувано стъкло и порцелан, сребърни огледала, сувенири, стенни часовници, кутийки за бижута, украсени с красиви елементи от метал, изискани табакери, изписани вази от стъкло и порцелан, аксесоари за облеклото.

Записват за "Музейни приключения"

На австрийския куратор бяха предложени също колекции от снимки, свързани с архитектурата и градоустройството в Русе през разглеждания период, фотоси, разгръщащи теми като Пътуване, Свободно време, Градска мода и интериор. По думите на д-р Хихер показаните вещи се вписват идеално в концепцията на подготвяната от него изложба и онагледяват духа на русенци от края на 19 век. Сътрудничеството с русенския музей пък е от съществено значение за пълноценното развитие на заложената тема.

Изложбата в замъка Schallaburg се очаква да бъде открита през месец март 2020 г. и да остане отворена за посещение поне до ноември. Освен експонати от Русе, в нея ще бъдат включени и материали от други държави, разположени по поречието на река Дунав.

Тепърва д-р Хихер ще определи вещите, които ще станат част от проекта. В рамките на посещението си в Русе Доминик Хихер посети Музея на градското всекидневие (Къщата на Калиопа), Историческия музей и Екомузей с аквариум.