/ ThinkStock/Getty Images
Центровете на СБА в Разград и Кубрат ще консултират безплатно шофьорите
От днес стартира традиционната акция „Зима“, която ще бъде проведена на три етапа: първият за безопасност на пътни превозни средства като велосипеди и такива с животинска тяга, вторият етап ще е за пешеходците, като сериозно уязвима група участници в пътното движение, а третият - за безопасно шофиране през зимата, техническа изправност на автомобилите и поведение на водачите, съобщиха от полицията.

Пътната агенция предупреждава: Всички шофьори да не тръгват с летни гуми към планинските проходи

Кампанията "С безопасно пътно превозно средство през зимата" ще се осъществи от 1 до 10 ноември. Дейността на Пътна полиция ще бъде насочена към превенция на поведението на водачите на пътни превозни средства - основно велосипеди и каруци.

Вторият тематичен етап под наслов: "Пешеходци и водачи за толерантност на пътя" ще бъде в периода 11-20 ноември. Ще има активен контрол за спазване на правилата за безопасно пресичане от пешеходците, както и за даване на предимство на пешеходците от шофьорите на пешеходните пътеки.

ОД на МВР-Разград

На 17 ноември ще бъде отбелязан Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, обявен с резолюция на ООН от 2005 г. "Безопасно шофиране през зимата" е третият тематичен етап на акция "Зима", който ще бъде между 21 и 30 ноември.

Пътните полицаи ще извършват засилени проверки на техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи, на поведението на пътниците и на шофьорите. След 15 ноември от Пътна полиция ще глобяват с 50 лв. водачите, чиито гуми са с грайфер под 4 мм. Толкова е и стойността на глобата за неизправни фарове и габарити. За неизправни спирачни системи обаче санкциите могат да достигнат до 500 лв.

По време на миналогодишната акция „Зима“ на територията на ОД на МВР са проведени общо 24 специализирани полицейски операции, съставени са общо 894 глоби по фиш и 365 акта, издадени са 347 наказателни постановления и 1059 електронни фиша.

Важно за шофьорите: Рязка промяна във времето, карайте внимателно

Проверени са 685 леки автомобила, 214 товарни, 12 мотоциклета, 23 мотопеда и 30 превозни средства с животинска тяга и селскостопанска техника. Установени са 24 превозни средства с неизправности по осветителните системи и сигнализацията, 4 с разкъсани или износени гуми, 2 с неизправности при устройствата за измиване на предното стъкло и 16 с други технически неизправности.

Председателят на СБА-Разград Живко Каспаров съобщи, че през месец ноември шофьорите в Разградско могат да се възползват от консултации и технически прегледи в центровете на СБА в Разград и Кубрат. Той предостави и брошури, които пътните полицаи ще раздават на водачите на превозни средства при старта на акция „Зима“.