/ iStock/Getty Images
След 2-годишно прекъсване в Разград отново се организират профилактични прегледи за два вида заболявания - рак на млечната и на щитовидната жлеза.

Кампанията се провежда за 17-а поредна година от Федерацията на жените, съвместно с Община Разград и Диагностично-консултативните центрове в лудогорския град и „Света Екатерина“ във Варна, съобщиха на пресконференция председателят на неправителствената организация Любка Стоянова и управителят на ДКЦ 1 д-р Николай Денев.

 Записванията започват от 11 юли в кафе „Филхармония“, а самите прегледи ще са в дните 11, 12, 13 и 14 август в сградата на ДКЦ 1, кабинет 1. Пациентите ще бъдат преглеждани от специалистите към ДКЦ „Св. Екатерина" д-р Надя Димитрова и д-р Росица Миткова. След получените резултати при нужда хората ще бъдат насочвани към допълнителна диагностика или лечение.

Д-р Николай Денев каза, че от съществена важност за патологията на млечната жлеза е именно профилактиката. „Статистиката сочи, че 25 процента от карциномите при жените са на млечната жлеза и то заема второ място сред онкологичните заболявания при нежния пол, като между 40 и 50-годишна възраст дори е водещо“, обясни медикът. 

По думите му ранната диагностика е от ключово значение за последващото лечение и 80 на сто от пациентите с ранно открити форми на карцинома на млечната живеят над 10 години след това. Медикът добави, че е много важно жените да обръщат внимание на самоконтрола. „Жените над 20-годишна е желателно веднъж месечно да се преглеждат сами.

До навършване на 40-годишна възраст трябва да посещават специалист на всеки три години, а след това ежегодно. Жените над 50 години задължително веднъж в годината трябва да си направят мамографско изследване“, обясни д-р Денев. Той допълни, че при наличие на фамилна обремененост и установено някакво доброкачествено заболяване на млечната жлеза, прегледите трябва да са на шест месеца.

Д-р Денев отчете, че по време на последната кампания за ранна диагностика на рака на млечната жлеза, проведена през 2019 г., са прегледани 797 жени. Съмнения за пациентки със злокачествено заболяване няма. С мастопатия са били 10 пациентки. При 27 жени са открити кисти, а при 13 фиброаденом.

В кампанията за рак на щитовидната жлеза са се включили 527 души. Най-много – 59, са откритите случаи на тиреоидит на Хашимото, отчетоха организаторите на кампанията.
БТА