Звезда от Ла Скала и биовина на ВИНАРИЯ 2010
Звезда от Ла Скала и биовина на ВИНАРИЯ 2010 / Dariknews.bg, архив

Фирми от 14 държави участват в тазгодишното издание на специализираното изложение ВИНАРИЯ, което отваря врати днес в Международния пнаиар в Пловдив. То ще продъжи до 17 март. Посетителите на изложбата за лозарство и винарство ще могат  да участват в томбола за наградите - сервизи от чаши, декантери и комплекти от декантер с чаши. Печелившите талони ще се теглят в палата 7 в дните от 15 до 17 март включително.

Фирмите-участнички представят колекции от вина и спиртни напитки, машини, съоръжения и технологии за лозарството и винарството, опаковки. Цената на билета е 3 лева, а специалистите получават свободен достъп след регистрация.

Готварско шоу с дегустации  очаква посетителите в палата 7. Там едни от най-изявените български майстори ще приготвят ястия, които ефектно се комбинират с вино. Това е част от програмата на Гурме зона, която се организира за втори път в рамките на ВИНАРИЯ. Проявата се реализира в партньорство с Българската асоциация на професионалните готвачи.

34 фирми ще подредят на щандовете си  уникални италиански храни и вина. В салона „Вкусове от Италия" ще бъдат изложени кафе и сладолед, цитрусови плодове, зехтин, маслини, сушени плодове, вина, сицилиански ликьори, сладкарски изделия, консерви и други хранителни продукти.

С 19 винарски изби се представя област Сицилия. Всеки ден ще се презентира технология за производство на традиционни сицилиански вина и  храни, като е предвидена и дегустация.

Първите си колекции от биовино ще покажат български изби. Новите напитки са произведени от органично грозде, отгледано по модерни екологични технологии. Очаква се новите продукти да увеличат износа на наши вина, който намаля с над 40% заради кризата.

Очаква се Република Южна Африка, която е страна-партньор на ВИНАРИЯ 2010,  да презентира виното, което ще се пие на Световното първенство по футбол догодина. Певица от световноизвестната трупа на Ла Скала пристига в Пловдив, за да изнесе рецитал специално за специализираната изложба. Концертът на сопраното Прити Йенде е част от програмата  на Република Южна Африка. Нейният рецитал ще бъде на 15 март от 19 ч в зала „България" на Конгресния център на панаира.

На официалното откриване от 11.30 часа ще присъстват зам.-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров, председателят на Националната лозаро-винарска камара проф. Пламен Моллов и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев.