Много училища изведоха децата извън сградите
Земетресение с магнитуд от около 4,1 по Рихтер разлюля Пловдивско, показват данните на  Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

По данни на Националния Сеизмологичен Център към НИГГГ-БАН, събитието е станало в 14:47 часа българско време и е било усетено в района на град Пловдив и околностите. Земетресението е било на дълбочина от 13 км.

Няма постъпили сигнали за пострадали граждани или засегнати сгради, съобщиха от регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".




Десетки български потребители във Facebook пишат, че са усетили труса силно.

"На осмия етаж леглото направо подскочи. Беше страшно, добре, че не повтори", заявиха обитатели на най-гъсто населения район "Южен", в който има и най-много новопостроени високи кооперации.
 

Пловдив
БГНЕС


Някои от пловдивските училища взеха решение да изведат учениците в двора, след 15-минутно изчакване за вторичен трус, децата бяха върнати в клас.

Пловдив е сеизмичен район и това е Маришката сеизмична зона, като в този район често стават земетресения, обясни доц. Петя Трифонова, заместник-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН пред БТА.

Тя уточни, че днешното земетресение е умерено силно и по всяка вероятност е усетено от хората, но въпросът е на какво разстояние е станало това.
БТА, БГНЕС