Завишават глобите за немарливи собственици на сгради
Завишават глобите за немарливи собственици на сгради / dariknews.bg

До 15 хил.лева глоба ще плащат собствениците на опасни сгради, които отказват да ги ремонтират. Това предвиждат промените в Общинската наредба, която касае опасните постройки. Новите текстове бяха приети почти единодушно и без дебати на днешната сесия на местния парламент.

Наредбата ще позволи на администрацията да извършва принудителни ремонти там, където е нужно, след което да си търси парите чрез съдия изпълнител. Общината ще може да назначава комисия, която да установи състоянието на имота и да издаде протокол. Въз основа на него кметът издава заповед за събаряне или ремонтиране на сградата в срок, който, ако не бъде спазен, се пристъпва към принудително изпълнение.

Промените се налагат, защото старата наредба е съдържала доста объркани и противоречиви текстове, които лесно се оборват в съда, мотивираха предложението си от Общината. В старите текстове най-големите глоби за немарливи собственици не надвишаваха 300 лева, а сега стават до 10 хил.лева за физически и 15 хил.лева за юридически лица.