Запалиха 12 контейнера за смет в „Централен“
Запалиха 12 контейнера за смет в „Централен“ / Снимка: Община Пловдив

През изминалите две седмици на територията на район „Централен”, изгоряха 10 контейнера за разделно събиране на отпадъци от опаковки, съобщават от общината. Вчера са горели още два контейнера.

„Най-вероятно става дума за злонамерени действия, тъй като отоплителния сезон е към своя край. Фактите сочат, че запалването им става предимно вечер“, коментират от общината.

Умишленото палене на тези съдове е безсмислено и опасно занимание, алармират от дирекция „Екология и управление на отпадъците“. Освен нанесените до момента значителни материални щети, при изгарянето на пластмасовите контейнери се замърсява и околната среда и има риск за сградите, които се намират в близост до тях. Отбелязваме, че тези контейнери са поставени на възможно най-удачните места с цел достъпност, както на гражданите, така и на обслужващата ги техника. Избраните места са съобразени и с постъпилите в община Пловдив мнения и конкретни предложения от граждани и фирми, съобщават от Дирекцията.

Община Пловдив призовава гражданите да сигнализират на тел. 6111 – Пловдивски Общински инспекторат, в районните полицейски управления или на тел. 112 - за спешни повиквания, при всеки случай на злонамерени действия срещу контейнерите. Оттам се заканват, че нарушителите ще бъдат строго наказвани.