Външни експерти се произнасят по сделката за “Градски транспорт”
Външни експерти се произнасят по сделката за “Градски транспорт” / netinfo
Възможността за наемане на експерти, които да се произнесат по казуса “Градски транспорт” ще бъде обсъдена на заседание на Пловдивската общинска агенция за приватизация, което ще се проведе до края на седмицата, научи Дарик радио. Според приватизационния договор съществува възможност спорните въпроси да се решават на арбитражен принцип и всяка от страните да избере свои оценители,  които от своя страна да посочат трети. Вещите лица трябва да определят стойността на неизпълнената от страна на купувача инвестиция.

Надзорният съвет реши да не дава отсрочка на купувача Ангел Батаклиев за прехвърлянето на лизинга на новите 60 автобуса от “Градски транспорт” на “Транс сити”. Крайният срок за това изтича на 21 юли, понеделник. Надзорът обоснова решението си с практика на Върховен касационен съд и цитира негови решения от 2007 година, според които инвеститорът трябва да влага собствени средства, а не такива на приватизираното дружество.

Досегашната схема е увеличила с близо 13 млн. лева задълженията на превозвача.

На последното си заседание миналата седмица Надзорният съвет на агенцията за приватизация взе решение да внесе сигнал в прокуратурата, която да направи проверка в приватизираното дружество и да установи има ли нарушения при извършените плащания от страна на “Градски транспорт”, което се явява в ролята на инвеститор на купувача “Транс сити”. Очаква се Надзорният съвет да внесе и искане в съда купувачът “Транс сити” да плати неустойка за нарушения по договора.