В Стрелча и Брацигово започва розоберът
В Стрелча и Брацигово започва розоберът / Dariknews.bg,архив

Беритбата на първата ръка за 2016 година от маслодайна роза започва в почивните дни. Заради сравнително топлата пролет първите цветове са готови, макар да не са много, съобщи Петър Николов, производител от градчето. Активната кампания вероятно ще започне след около седмица, когато при подходящо време се очаква масовият цъфтеж, и ще продължи до края на май-началото на юни.

Цените ще станат ясни след започване на изкупуването. Миналата година те започнаха от 2,50 лева за килограм, а в разгара на кампанията паднаха до 2 лева. Пикът бе през 2013 година, когато прекупвачи даваха до 3,60 за килограм. В най-неблагоприятните години са падали до 1,40-1,50 лева.

В община Стрелча има около 6 хиляди декара маслодайни рози, за които се грижат близо 1 000 човека. Розов цвят се изкупува от 10 фирми. Повечето са от Пловдив, Казанлък и Карлово. Годишно в община Стрелча се произвеждат около 1, 5 тона розово масло. В Брациговско с маслодайна роза са засадени над 650 декара площи, за които се грижат около 500 души.

За производството на 1 килограм розово масло са необходими 3.5- 4 тона розов цвят.