В Памплона вече има две паралелки с деца от Смолянско село
В Памплона вече има две паралелки с деца от Смолянско село / Дарик радио, архив

В българското училище в Памплона, Испания вече има две паралелки с деца от доспатското село Барутин, съобщи кметът на родопското село Красимир Мантов. Те са на семейства, които са заминали на гурбет през последните няколко години, докато училището в родното им село все по-трудно попълва класовете, добави Мантов.Близо една четвърт от населението на с.Барутин намира препитание в Англия, Испания, Гърция и други държави от Европейския съюз.

Подобна е ситуацията и със съседните села в община Доспат. Стотици жители на Црънча, Бръщен и Барутин заминават на гурбет в чужбина. Близо половината от обитателите на Црънча и Бръщен работят зад граница, като повечето от тях се ангажират като сезонни работници. След изтичането на сезона те се завръщат отново в родните си места, но през последните години се наблюдава и процес на трайно заселващи се из европейските страни семейства. Коли с гурбетчии тръгват ежеседмично от селата в Доспатско през пролетта. Основните дестинации на работещите в чужбина са Англия, Шотландия, Испания, Гърция, САЩ. Търсещите препитание зад граница родопчани са наети главно в селското стопанство. Над 300 жители на Бръщен работят във Великобритания, обяснява кметът Кемил Кочаков. Европейските доходи на част от обитателите са видими по променения облик на къщите им и на самото село. Гурбетчиите влагат средства в преобразяващи ремонти на домовете си, а поддържането на дворовете с изглед тип „английска морава” напоследък не е рядкост за Бръщен и Црънча.

Община Доспат е особено засегната от миграционните процеси след срива на тютюнопроизводството в Родопите. Високата безработица в планинския район принуждават хората да търсят препитание в чужбина. Около 70 процента от тютюневата реколта в Црънча застоява неизкупена, което се превръща в сериозен проблем за десетки семейства, съобщава пък кметът Юли Делибашев.