Тотев: Няма да гоним художниците от сградата на „Гладстон“
Тотев: Няма да гоним художниците от сградата на „Гладстон“ / снимка: Ваня Трингова

Никога не е обсъждан вариант Дружеството на пловдивските художници да бъде изгонено от сградата на ул. „Гладстон“, заяви пловдивският кмет Иван Тотев. С тях обсъждахме те да бъдат временно преместени за около 2 години, докато бъде построена нова сграда на същото място, уточни той. Според архитекти сегашното здание е с изтекъл експлоатационен срок от близо 15 години и може да бъде опасно, допълни Тотев.

Планът на Община Пловдив предвижда през септември да се проведе международен конкурс за нова сграда на художествената галерия на „Гладстон“. През  януари 2016-та вече трябва да има избран изпълнител, а до 2019-та година всичко да е готово, поясни Тотев.

Очаква се новата сграда да е висока 18 метра и да разполага с около 3 000 кв. метра разгърната застроена площ.

"Напълно осъзнаваме, че тази ситуация е неудобна за художниците, но в момента търсим помещение, където да ги настаним временно. Естествено, че когато новата галерия е готова, ще ги върнем там обратно", категоричен бе той.

Не забравяйте, че все пак идват избори и е нормално различните партии и политици да спекулират с тази тема, каза още Тотев.