Съдът остави в ареста трима за изпиране на пари
Съдът остави в ареста трима за изпиране на пари / снимка:Виктор Кадири/ Дарик Пловдив

Съдът остави в ареста три лица за изпиране на пари. Те са част от 14-те задържани във връзка с с акция на ДАНС, прокуратура и полиция за спиране на схема за изпиране на пари, като от клонове на различни банки са били изтеглени в брой суми в особено големи размери - над 2 млн. Евро.

Прокуратурата внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо трима мъже, един от които е на 35 години, а другите двама са на по 24, като и тримата са били задържани на 5 януари 2016 г. в Пловдив. От своя страна съдът счете, че е налице опасност те да извършат ново престъпление, ако са на свобода.

Други трима от общо деветимата с предявени обвинения, останаха навън срещу парична гаранция от по 3000 лв. Те ще отговарят за приготовление за изпиране на пари и опит за изпиране на пари. От събраните досега доказателства по делото е установено, че действията им са били свързани само с регистрирането на дружества, след което са упълномощавали останалите обвиняеми с права по извършване на сделки и финансови операции на фирмите.

От събраните до момента доказателства по делото е установено, че техните действия са били свързани само с регистрирането на дружества, след което са упълномощавали останалите обвиняеми с правата по извършването на сделки и финансови операции на фирмите.

Окръжна прокуратура-Пловдив продължава активните процесуално-следствени действия по случая.

Все още продължава издирването на Георги Христов Георгиев, който е търсен по същото разследване за пране на над 1,2 млн. евро.

По данни на прокуратурата, арестуваните мамели фирми от 6 държави от Европейския съюз и ги карали да пращат крупни суми по сметки в България. От 30 декември 2015 до днес са предотвратени тегления за над 5 млн.лева. Според органите на реда издирваният Георги Георгиев в пълномощник на няколко фирми, които са използвани за пране на крупни суми.

От доказателствата по делото до момента е установено, че в страната ни е действала мащабна схема за изпиране на пари, като от клонове на различни банки са били изтеглени в брой суми в особено големи размери - над 2 млн. евро, съобщиха от прокуратурата.

Тези суми са били преведени от чужбина по сметки на български търговски дружества, в повечето случаи регистрирани броени дни преди преводите. По този начин са били ощетени множество търговски дружества в шест държави, в част от които вече се провеждат разследвания за банкови измами. Ощетените чуждестранни фирми са над 10.  
От имейл, идентичен с този на ръководни служители на търговските дружества, са били изпращани нареждания до служители на съответните чуждестранни фирми да платят сумите на българските търговци. Като основание било посочвано „търговски взаимоотношения“, за удостоверяване на които били прилагани неистински договори между чуждестранните и българските дружества.

След като доверените служители на чуждестранните дружества са били въведени в заблуждение, те са отправяли нареждания към обслужващите дружествата банки заизвършване на преводите към посочените в договорите български търговци

Така преведените в България суми са били теглени в брой от български граждани в периода октомври - декември 2015 г. от повече от десет банкови клона.

 

Задържаните 14 човека са предимно от Пловдив, но има хора с адресна регистрация във Варна, София и градове от северна България. Проведени са над 20 претърсвания и обиски на жилища и офиси, при които са намерени банкови документи и заявки към БНБ за теглене на суми над 50 хил.лева. Главният прокурор Сотир Цацаров е поискал разкриване на банкова тайна на установените до момента лица и търговски дружества, участващи в схемата. Органите на реда в момента проверяват и дали в схемата има замесени банкови служители.