Световен ден на редките болести
Световен ден на редките болести / netinfo

Националния Алианс на хората с редки болести ще отбележи със серия от събития в страната Световния ден на редките болести. По традиция той се провежда в последния ден на месец февруари.

Точно в 13.00 часа, в знак на солидарност към милионите болни по света, всеки може да се включи в масовото вдигане на ръце, което ще се осъществи по едно и също време в цяла Европа. В небето ще бъдат пуснати разноцветни балони, символизиращи хилядите видове редки болести. Навсякъде по света пациентски организации и техните партньори обединяват усилията си, за да привлекат вниманието на обществото към проблемите на страдащите и подобряване на грижата за тях.

В Пловдив от 10 до 18 ч. в Дневния център по редки болести ще се проведе „Ден на отворените врати“. От 11 часа учениците от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов” заедно с пациенти с редки болести и техните близки ще изрисуват балоните на надеждата. От 13 ч. пред центъра всички съпричастни ще вдигнат ръце и ще пуснат балоните на надеждата в знак на солидарност с проблемите на хората, засегнати от редки болести.

След 14 часа като част от кампанията „Прегръдка за редките болести” пациентите и младите художници ще направят фото албум от прегръдки.

Във Велинград и Ракитово са предвидени подобни акции в центровете на двата града.