Експерти: Река Каялийка не е замърсена от вчерашния инцидент
Експерти: Река Каялийка не е замърсена от вчерашния инцидент / sxc.hu
Водоподаването на Златоград от река Върбица е преустановено заради замърсяване, съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов. В реката изтичат води от хвостохранилището и затова реката е мътна и побеляла, а проблема е от вчера. Това е причината, в момента водоподаването в Златоград да се извършва само от кладенци, разположени на река Неделинска.

„Възможни са проблеми с нормалното водоподаване. Все пак бих препоръчал днес и утре да не се използва вода от водопроводната мрежа в Златоград. Предупредени са кметовете на Кирково и областния управител на Кърджали за възникналата ситуация и да уведомят населението”, коментира Славов.

Дейността на Ермореченската обогатителна фабрика е преустановена принудително от екоинспектори още вчера, заради замърсяване на реката.

В момента от геотермална сонда се пуска вода за да се размрази повърхностния слой на хвоста.

„Взетите проби от вчера до момента не показват отклонение от допустимите параметри. Проби се взимат постоянно и днес. Проби се взимат от преливника и на входа на питейните кладенци в Пресека. Съдържанието на желязо, алуминий, цинк, мед са много под нормата. Съдържанието на манган е малко над горната допустима граница”, разясни Славов.

Очакват се специалисти от Минно геоложкия университет да дадат становище какво да се предприеме, за да се отстрани леда от хвостохранилището.

Според областният управител на Смолян, ситуацията е под контрол, няма основание за притеснения, като вероятно замърсяването на реката е с пясъци и мътилка.