Спешни мерки в помощ на незрящите взимат в „Тракия”
Спешни мерки в помощ на незрящите взимат в „Тракия” / netinfo
Незабавно освобождаване на тротоарите от паркирани автомобили в околностите на “Успех” ЕООД е разпоредил кметът на район „Тракия” Гиньо Матев. За този проблем са сигнализирали представители на Регионалните организации на Съюза на слепите в България. Следващите седмици общинска полиция ще санкционира масово нарушителите в района на предприятието на слепите, съобщават от районната администрация.

Еколозите на район “Тракия” пък ще започнат акция за окастрянето на всички улични дървета така, че стърчащите клони да не пречат на придвижването на хората с нарушено зрение.

Кметът е поел ангажимент да съдейства за усилване на звуковия сигнал на светофарните уредби по кръстовищата. По оценка на хората с нарушено зрение звуковите сигнализации не действат добре при влажно време, а понякога дори умишлено били повреждани от собственици на търговски обекти наоколо.

На срещата си с Гиньо Матев представителите на ръководството на Съюза на слепите в България Велик Атанасов и Георги Генов са поискали съдействие за изграждане на нов светофар със звукова сигнализация за пешеходна пътека през Цариградско шосе за подхода към “Успех” ЕООД.

Гиньо Матев обеща задължително релефно изписване на бутоните на асансьорите и надписите на вратите за различните етажи на новостроящата се сграда на районното кметство. Обсъжда се и удължаване на автобусна линия № 66 до Гара “Тракия”, с което ще се улесни достъпа не само на слепите, но и на всички живеещи в район “Източен” до железопътния транспорт.

За набелязването на нови конкретни стъпки за подобряване на достъпа на хората с увредено зрение до публичните територии в район “Тракия”, на всеки 3 месеца ще се провеждат регулярни срещи между ръководството на ССБ и районната администрация.