протест срещу кмета на Септември
протест срещу кмета на Септември / netinfo
Иванка Кърджийска за протеста срещу кмета на Септември
94998
Иванка Кърджийска за протеста срещу кмета на Септември
  • Иванка Кърджийска за протеста срещу кмета на Септември
Съпругата на бившия кмет на Септември Петър Бошев – Гина Бошева, предизвика днес скандал, след като удари в съдебната зала настоящия градоначалник Марин Рачев. Инцидентът стана по време на второто заседание от делото срещу Рачев, обвинен в укриване на данъци в големи размери.

Случката, изтълкувана като неуважение към институцията, разгневи тричленния състав, а председателката съдия Ивета Парпулова протоколира инцидента, след което забрани на Гина Бошева да присъства на следващите заседания по казуса. На служителите от съдебната охрана бе разпоредено да не я допускат.

Вече извън Съдебната палата екскметшата заяви, че била предизвикана от Рачев, който първо я пропуснал да мине пред него, после ѝ пуснал ръка по задните части. Обвиненият в похот градоначалник отрече. Къде е истината, ще се установява с преглед на записите от видеонаблюдението в зала 2 на Окръжния съд.

протест срещу кмета на Септември
netinfo

Гина Бошева е сред най-ревностните противници на Рачев, който спечели местните избори през 2015 година, преборвайки се с конкуренцията на съпруга ѝ Петър Бошев. Днес екскметшата отново бе сред протестиращите преди началото на делото граждани. Те издигнаха познатите вече плакати: „Кмете, засрами се!“, „Ценко Чоков 2 Септемврийски“. Този път изнесоха и касичка, в която събираха от граждани жълти стотинки, за да помогнат на градоначалника да си плати данъците. Недоволните настояват за прозрачност и почтеност в управлението на общината. Проявата им е провокирана от опасения, че над градоначалника ще бъде „разпънат чадър“ и няма да има справедлив процес срещу него.

Марин Рачев е подсъдим в качеството му на едноличен търговец за укриване и неплащане на 115 106 лева данъци между 1 май 2005  и 30 септември 2006 г. Обвинението твърди, че източването е станало с големи количества горива в бензиностанциите на , които не са осчетоводявани и фактурирани. Доставките на бензиностанциите и газстанциите били много по-големи от вместимостта на цистерните в обектите му.

Пред съда обаче днес бе представен договор, според който Рачев е ползвал под наем 29 цистерни, собственост на тогавашното предприятие „Автотранс“, а в тях били съхранявани горивата в повече в базите на фирмата на подсъдимия в град Ветрен и селата Виноградец и Ветрен дол.

Чуйте в аудиото една от протестиращите гражданки пред съда - Иванка Кържийска