Сестри и акушерки държат биология, излизат бакалаври
Сестри и акушерки държат биология, излизат бакалаври / netinfo

От днес започва приемането на документи за кандидатстване в Медицинския университет – Пловдив. Документите за обявените магистърски и бакалавърски специалности ще се приемат във Втора „Б” Аудитория на бул. „Васил Априлов” 15А в Пловдив. Справки могат да се правят на телефон 032/ 602 605 или в интернет сайта на Университета. Крайният срок за подаване на документи е 5 юли.

Кандидатстващите за специалностите „Акушерка” и „Медицинска сестра”, ще държат изпит по биология, заедно с кандидатите за магистри по медицина, фармация и дентална медицина. Според промените в Закона за висшето образование, студентите в тези две специалности от тази година ще се дипломират с образователно-квалификационна степен „Бакалавър”, а не както досега – „Специалист”, уточниха от „Учебен отдел” на ВМИ.

Между 8 и 10 кандидати ще се борят за едно място, тъй като желаещите тази година са с 20-30% повече от миналата, прогнозираха от „Учебен отдел”.

Изпитът по биология ще е на 9 юли, по химия – на 16 юли, а на 21 юли – по социална медицина.

170 магистри, с 40 повече от миналата година, ще кандидатстват за прием в Медицинския университет – Пловдив. Бройките за медицина са 70, за фармация – 40, а за дентална медицина – 60. Първокурсниците в трите специалности ще заплащат семестриални такси в размер на 768 лева. Студентите от втори или по-горен курс също ще плащат по-високи такси според министерско постановление.

Увеличен годишен прием има и за бакалавърските специалности – редовно и задочно обучение. Отпуснатите бройки за бакалаври медицински сестри са 120, а за акушерки – 25. Отделно в Медицинския колеж към Университета ще приемат още 155 професионални бакалаври. Те, както и новоприетите студенти в специалностите „Медицинска сестра” и „Акушерка” ще плащат семестриални такси в размер на 700 лева, казаха от „Учебен отдел”.