Президентът: Опитват се да партизират празника на Съединението
Президентът: Опитват се да партизират празника на Съединението / снимка Виктор Кадири
В 123 –годишната история на днешния празник на Съединението не знам да е имало опити за неговото партизиране. Само това ще кажа на онези, които се опитват да го свържат с нещо, което има специфично партиен характер. Така президентът Георги Първанов коментира стартиралата днес протестна акция на десницата срещу правителството на Сергей Станишев. Държавният глава откри преди минути Балканиадата по конен спорт в с. Войводиново край Пловдив.

На този ден не можем да се делим и точно това е големият знак на празника, добави президенът. Той окачестви като “много силен знак” своето, на премиера и на председателя на Народното събрание Георги Пирински присъствие на тържествата в Пловдив и подчерта, че той трябва да бъде разбран и от опозицията.

На тържествената заря-проверка се очакват протести от опозицията срещу присъствието на тримата с най-висок ранг в държавата, след като ДСБ призова кмета на Пловдив да не ги кани заради “провала на европейското членство на България” и “уронване имиджа на страната с корупционни политики”. Досега заявените публично форми на протест са за бойкот на зарята. Лидерът на СДС Николай Караиванов обяви, че ръководството на сините няма да уважи в знак на протест срещу присъствието там на управниците, които формират правителствената политика. По-рано през деня и председателят на общинския сбор на Атака Тодор Христев заяви, че и техните членове ще бойкотират вечерното тържество и ще поднесат цветя пред паметника преди началото на зарята. Освиркванията и ексцесиите все пак са израз на някакво отношение и емоция, а тази власт не ги заслужава, обясни Христев.