Днешното земетресение е усетено в цялата Пловдивска област, както и по високите етажи на почти цяла България
Силен стрес преживяха хората в Крумово, близо до епицентъра на земетресението. Според разказите им трусът е бил много мощен и почти всички са излезли навън. Няма пострадили хора. Напукани и частично разрушени са комини и покриви на къщи, предаде БНТ.

В селата Ягодово и Катуница също има съборени комини и паднали мазилки. Има поражения по сгради на училища, а прозорците на фискултурния салон на училището в село Каражово, община Садово са счупени.

Силно земетресение в България (КАРТА)

В оперативния център на пожарната няма получени сигнали за нанесени сериозни щети. В населените места има ток и вода, мобилните комуникации не са нарушени. Спокойна е ситуацията и на летище Пловдив. В комбината за цветни метали до Асеновград няма щети по машините и съоръженията.

Обработените данни от регистрациите на сеизмологичната мрежа на Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) към Българската академия на науките (БАН) показват, че земетресението от 15:26 ч. днес, с епицентър в района на Асеновград, е с магнитуд 4,7. Трусът е реализиран в сеизмогенната зона Марица, която е една от активните сеизмични зони в България, съобщават сеизмолозите от НИГГГ-БАН.
 
На картата са показани земетресенията, регистрирани в тази част на страната за последните 22 години. В най-близкия до днешния епицентър район има три земетресения (2002, 2009 и 2018 г.) с магнитуд над 4 и едно с магнитуд над 3.
 
Днешното земетресение е усетено в цялата Пловдивска област, както и по високите етажи на почти цяла България. Трусът е бил сравнително кратък, предхождан от ясен тътен, подобен на гръм. В следващия един час са регистрирани три по-слаби вторични труса.

Повече информация относно сеизмичната обстановка в страната може да се види на сайта на НИГГГ-БАН. В случай че хората са усетили земетресението, могат да споделят информацията  на този адрес, посочват от БАН.



Районът на Пловдив е сеизмичен район. Това е умерено силно земетресение и този магнитуд предполага да има вторични трусове, обясни по-рано днес за БТА доц. Петя Трифонова - заместник-директор на НИГГГ-БАН .


 
БНТ, БТА