Поправката Ванко 1 обезмисли работата на пловдивските магистрати
Поправката Ванко 1 обезмисли работата на пловдивските магистрати / netinfo

Пловдивските институции си свършиха много добре работата по делото Ванко1, а понататък вече бяха принудени да прилагат новия закон, каза в съдебната рубрика на Дарик радио „Темида” Радка Петрова-председател на Пловдивския апелативен съд и член на Висшия съдебен съвет. Тя отказа да коментира забавянето на делото във Върховния касационен съд, но подчерта, че законовата поправка, направена от Парламента на член 155 от НК обезмисли работата на пловдивските магистрати.

Съдиите трябва да прилагат на практика новите закони, а през изминаващата 2006 година Народното събрание е приело над 240 нови. През отиващата си година магистратите се подготвиха за прилагането не само на българските, но и на европейските закони, част от които се прилагат пряко след 1 януари 2006, каза Радка Петрова.

Много работа свършиха магистратите и в усвояването на европейските практики, в работата с гражданите и в доброто взаимодействие между всички инситутиции, затова равносметката за 2006 година може да бъде определена не като положителна или отрицателна, а като много свършена работа анализира г-жа Петрова.