Полицаи агитират в Лесичово да не се стряскат от бежанци
Полицаи агитират в Лесичово да не се стряскат от бежанци / dariknews.bg/архив

Полицаи започнаха срещи с жителите на селата от община Лесичово с цел да ги убедят, че бежанците не са толкова страшни и не бива да има панически страх от тях, съобщиха от общинската администрация. На вечерни сбирки в читалищата униформените разясняват откъде идват мигрантите и как попадат в България. А също и, че бягат от родината си, защото там са преследвани или се опасяват да не станат жертва в размирици, че се стремят да спасят живота си и този на семействата си. Но и че са незаконно пребиваващи в страната, затова при среща с такава група трябва да бъде подаден сигнал на 112.

Лесичовска община държи рекорда в Пазарджишко по брой заловени имигранти. Най-голямата група бе засечена в края на декември - 119 мъже, жени и деца, натъпкани в ТИР, каран от македонски гражданин и прикрити зад стена от тухли в задната част на ремаркето. През ноември бяха заловени други 17, а през януари на магистралата край село Калугерово полицията откри 12 бежанци, натъпкани в такси на столична фирма. Тръгна и мълва, че магистрала „Тракия” е канал за трафик на чужденци през страната ни.

След всичко това хората в Лесичовска община са изплашени, а масло в огъня доливат новините за масови изнасилвания в Германия и Швеция. На срещите засипват лекторите с въпроси. Питат най-вече как да се пазят, ако попаднат на чужденци с недотам добри намерения. Най-силен е страхът на земеделците и тези, които разчитат да изкарат пари от надници на полето. Активният сезон за тях сега започва и ги тревожи мисълта да се окажат сами насред полето срещу цяла тълпа непознати.